Tar fagbrev gjennom Lundhytta

Erlend skal jobbe som lærling i Lundhytta i fire år. På disse årene skal han lære seg alt innen tømrerfaget. I enden av perioden venter en teoretisk eksamen som må bestås før fagbrevet deles ut.

— Jeg kom til Lundhytta uten fagbrev eller erfaring. På intervjuet spøkte jeg med at jeg knapt visste forskjellen på en skrue og en spiker, men de valgte likevel å gi meg en sjanse.

— Skolebenken har aldri vært fristende. Jeg lærer mye bedre når jeg får gjøre ting fremfor å lese om det. Kollegaene mine er veldig flinke til å lære bort – og de har trua på meg. Med deres støtte og tillitt får jeg til det meste på egenhånd.  

 

Satser på unge folk

For Lundhytta er det viktig å gi ungdom muligheter til å komme seg inn i arbeidslivet. Derfor satses det gjerne på unge uten lang erfaring, samtidig som det stilles krav til initiativ og lærevilje.

— Lundhytta er fenomenale i å satse på unge folk. De fleste av oss som jobber ute i felt er mellom 18 og 25 år. Læreviljen til de unge og ivrige, kombinert med kunnskapen til de erfarne tømrerne, skaper en fin balanse i arbeidshverdagen – vi utfyller hverandre.

 

 

Fra første til siste spikerslag

Erlend jobber for det meste i elementhallen hvor montering av hytteelementene foregår. Her snekrer han sammen vegger og tak som blir fraktet til hyttetomtene for sammensetting. Fremover vil han få enda mer ansvar og større arbeidsoppgaver.

Jeg har kompiser som jobber i større bedrifter hvor lærlingene gjerne blir satt til å gjøre én bestemt arbeidsoppgave. Her i Lundhytta får vi prøve oss på alt – fra første til siste spikerslag.

 

Kunnskap for resten av livet

En måned etter at Erlend startet å jobbe i Lundhytta, kjøpte han seg et lite småbruk. Drømmen er å kunne renovere hele eiendommen på egenhånd – med litt hjelp der det er nødvendig.

— Før jeg startet i Lundhytta hadde jeg så vidt tatt i en hammer. Det eneste jeg hadde snekret var en skjev skohylle, ler han.

Etter ett år i Lundhytta har han kunnskapen han trenger for å renovere småbruket. Det han lærer på jobb tar han med seg hjem.

— Jeg hadde aldri trodd jeg skulle bli snekker, men nå kan jeg ikke tenke meg å gjøre noe annet. Helt tilfeldig fant jeg rett og slett drømmejobben. Bare på ett år har jeg lært utrolig mye – og nå er jeg sulten på å lære enda mer, avslutter Erlend.

Vi i Lundhytta stiller ofte opp på utdanningsmesser. Se etter oss neste gang hvis du, som Erlend, er interessert i tømrerfaget!