Gunnhild titter ut av det store sørvendte store stuevinduet. Her sitter hun ofte og nyter roen fra naturen. Haren hopper forbi. Om våren kvitrer fuglene og bygger reder i fuglekassene rett utenfor. Høstsola glitrer over fjelltoppene i Trollheimen som skimtes mellom trærne.

— Å få naturen inn i stua var svært viktig for oss. Her kan vi nyte livet og naturen selv når vi ikke er ute, sier Gunnhild Oftedal. I sommer så vi ekorn som hoppet fra tre til tre, og en røyskatt-familie på 8 lekte rundt terrassen. Det hadde vi ikke fått med oss fra gammelhytta som bare hadde små vinduer.  

For få år siden var denne delen av hytta dårlig isolert, uten innlagt vann, og – ifølge Gunnhild selv – ikke fristende å gå inn i pensjonistalderen med.

 

Familiens knutepunkt i generasjoner

Som lita jente var Gunnhild ofte med familien til Nerskogen på påskeferie. De leide et loftsrom på en gård hos en lokal familie før foreldrene bygde hytte selv. Med en sterk tilknytning til Nerskogen, kjøpte Gunnhild og mannen egen hytte på Nerskogen i 1984 etter at de selv hadde fått barn – og den har de brukt mye, både sommer og vinter.

— Barna våre har vokst opp her. Det er viktig for oss med god plass til hele familien. I tillegg vil vi ha plass til venner som kommer på overnatting eller kaffebesøk. Nå som hytta er oppgradert, har vi fire soverom, der det ene soverommet kan brukes som ekstra stue. Barn på besøk kan for eksempel trekke seg inn dit og leke uforstyrret, forteller Gunnhild.

 

[parallax]

 

Tilbygg på hytta

Det er snart tre år siden Gunnhild og mannen spente på seg skiene og gikk turen ned til Lundhyttas lokaler på Nerskogen. Der banket de på døra og la frem planer for renovering og utvidelse av den eldste delen av hytta.

Etter mye tenking og planlegging fant de likevel ut at det beste var å rive den eldste delen og bygge nytt. Det var alt for mye som måtte gjøres for at den eldste delen skulle bli brukbar.

— Lundhytta har satt opp et anneks for oss tidligere, så vi kjente godt til dem fra før. Vi synes også det er fint å bruke en lokal bedrift som jeg husker siden starten med laftehytter i småskala. Det er flott å se hvor de er i dag, med en stor produksjonshall omfattende virksomhet. Jeg er også blitt inspirert av at de er innovative og blant annet har utviklet miljøvennlige hytter.

 

[parallax]

 

Positive holdninger og imøtekommende

Gunnhild er svært fornøyd med resultatet. Når hun tenker tilbake på byggeprosessen, er hun spesielt fornøyd med at de i samarbeid med Lundhytta og underleverandører klarte å finne gode løsninger på utfordringer underveis.

— Lundhytta har vært løsningsorienterte og positive, også de få gangene det var misforståelse eller forglemmelse som krevde en ekstrainnsats. Samarbeidet med Lundhytta startet allerede i planleggingsfasen. Vi tegnet den nye delen av hytta selv, men underveis konsulterte vi Lundhytta om tekniske løsninger og fikk raske og greie avklaringer. Så hjalp arkitekten ved Lundhytta oss med en fin løsning på det store vinduet mot sør slik at det passet inn i helheten. Jeg opplevde også snekkeren som svært god til å kommunisere underveis i tillegg til at han var en fantastisk god fagperson. Han involverte oss, spurte hvordan vi ønsket å ha ting og kom med gode forslag. Jeg setter stor pris på at vi kunne tenke sammen og skape gode resultater gjennom hele prosessen til hytta sto ferdig.

 

Interessert i tilbygg til din Lundhytte? Les også: Anneks