Lundhytta snakker jevnlig med hytteeiere om livet på Nerskogen for å male et bilde av hvordan livet med fjellhytte er, og kan bli for deg. For flere hyggelige historier og artikler kan du gå til vårt arkiv og lese Lyden av stillhet på fjellet, Veien fra hyttedrøm til hyttekos, familien fant drømmehytta og eller om muligheter i Trollheimen.

 

Sørøyåsen – et glimrende utgangspunkt

Planen var en kort skitur mens resten av familien tok siste rest av utvask før de skulle forlate hytta. Hytteeier Arne, svigersønn og hund la igjen mat og drikke hjemme, og spente på seg skiene for en siste tur før de dro fra hytta.

På Sørøyåsen har du verden for dine føtter. Du kan gå nordover, vestover rett inn i Trollheimen – eller sørover. Denne dagen var sola så fin at vi bestemte oss for å gå sørover. Siden løypa opp mot Oppdalsgrensa er så strak, kan man gå i timevis med sola i ansiktet.

Når man sklir i vei på nypreparerte løyper, med sola i ansiktet og med godt selskap går tiden og distansen umerkbart av gårde.

Det er jo en dødssynd å snu når du kjenner den varme sola i ansiktet, ser den blå himmelen i spill med det mektige fjellandskapet, sier Arne.

 

Minilldalen og endeløse løyper

På tur sørover fra Sørøyåsen kommer man raskt ned til Minilldalsmyran. Det var her skigåerne tok en rekke veivalg, som de hjemme på hytta, kanskje ikke var så fornøyd med i ettertid.

– Nede på Minilldalsmyran fikk vi det første ordentlige veivalget vårt. Skal vi gå den turen vi går oftest, ei lita min rundt Minilldalsmyran, eller videre opp mot Oppdalsgrensa? Sola trakk oss videre sørover mot Oppdalsgrensa.

Veivalg nummer to kom ikke så langt etter første, som endte oppover mot Oppdalsgrensa.

– Skal vi gå rundt Okshaugen? Nei – vi finner ut at vi vil gå litt lengre. Så ser vi i tillegg hælene til hyttenaboen oppe i sporet – og da må vi jo selvsagt ta igjen han, ler Arne.

Da turfølget hadde gått forbi Okshaugen fikk de enda en sjanse til å snu og ta strake vegen tilbake til hytta, men sånn ble det ikke.

– Da tenker vi, nei, vi kan jo gå litt videre. Da ser vi det flotte fjellet Grønhøa i det fjerne, og tar en rask rådslaging på om vi skal gå opp dit, og finner vi at vi dropper det og går videre.

 

Aldri for sent å snu

Etter et lite stykke er kommer eventyrerne ned til myra igjen. Derfra går løypene videre til både Skarvatnet og Langtjønna, men om de skulle gått tilbake den veien hadde det blitt samme veien tilbake, noe som virket litt kjedelig. Alternativet var å snu og gå tilbake.

– Så vi så innover myrene, med det flotte fjellet Høghøa i front. Vi tenker at vi kan ta u-svingen rundt Høghøa.

De turlystne eventyrerne forlater de oppkjørte løypene. Myra er kledd i skaresnø, dekket med et lite lag med nysnø. Perfekte forhold! Et stykke inn på myra kjenner turgåerne at energinivået begynner å bli lavt – og at det kanskje ikke var så gjennomtenkt å gå på en slik langtur uten mat og drikke.

– Der står vi ved foten av Høgøa, i strålende sol og blå himmel, litt slitne – og så ser vi en reinsdyrflokk bevege seg nedover fjellsiden. Da blir man litt tatt av følelsene, det var jo ett flott fjelløyeblikk. Vi fulgte flokken en stund, sier Arne, som også så fjellryper flakse opp av terrenget på samme tur.

Flere timer senere og like mange mil er Arne, svigersønn og hund tilbake på hytta, i godt behold.

 

Turtips fra eventyrerne

Etter turen som han gledelig anbefaler til andre, og som han har planlagt å gjenta i fremtiden, har Arne noen tips til andre turelskere.

1. Meld fra hvor du går – og hvor lenge du planlegger å bli borte!

– Vi skulle jo bare en liten tur, så da vi kom hjem til hytta var det ikke så god stemning blant de som var igjen, og som hadde vært klare til å dra hjem i flere timer. Vi var vel ikke langt unna å bli etterlyst, sier han med glimt i øyet.

– Neste gang tar vi nok høyde for at turen kan bli litt lengre enn planlagt – og vi river oss vekk fra den vakre naturen noen sekunder for å melde fra til de som venter på hytta, sier Arne.

2. Planlegg turen, og ikke glem mat og drikke.

– Vi var veldig slitne da vi kom tilbake, og uten mat og drikke kunne et væromslag blitt skummelt. Jeg gleder meg stort til å gå den sammen truen med vann og niste, avslutter hytteeieren.

Om tanken på milelange skiløyper i Trollheimen frister, har vi flere ledige tomter med full tilgang på løyper for store og små rett utenfor døra. Se oversikten over ledige tomter her (lenke).